İnsani İkamet İzni Nedir?
İnsani ikamet izni başvurusu, Türkiye’de geçici koruma altında bulunan yabancı uyruklu kişilerin, insani nedenlerle ülke dışına çıkamayan veya çıkmak istemeyen kişilerin, Türkiye’de kalıcı olarak yaşama hakkı elde etmeleri için yapabilecekleri bir başvurudur. Ayrıntılı bilgi için YUKK 46.madde incelenebilir.
İnsani İkamet İzni Kimlere Verilir?
Hakların sınır dışı etme veya Türkiye’ye giriş yasağı alınan fakat ülkeden çıkışı yapılması uygun görülmeyen kişiler.
İlk iltica ülkesi veya üçüncü ülkeye geri gönderilmesi işlemi devam eden kişiler.
Deport kararının iptaline ilişkin hukuki süreci başlatan kişiler.
Uluslararası koruma başvurusu reddedilmiş ve buna karşı itirazda bulunmuş kişilerde süreç devam ettiği müddetçe verilebilir.
Kamu düzeni gerekçesi ile bazı durumlarda verilebilir.
İnsani İkamet İzni Şartları Nelerdir?
İnsani ikamet izni, YUKK 46. maddede belirtilen şartları taşıyan yabancılara verilen bir izindir. Bu izin, yabancıların ülkelerine dönemeyecekleri veya başka bir ülkeye yerleşemeyecekleri gibi durumlarda verilir.
İnsani İkamet Başvurusu Nereye yapılır?
İnsani ikamet izni, Türkiye’de kalmak zorunda olan yabancılara verilen bir oturma izni türüdür. İnsani ikamet izni başvurusu yapmak isteyen yabancılar, valilikler bünyesindeki il göç idaresi müdürlüklerine başvurmalıdır . Başvuru için gerekli belgeler ve şartlar kanunda belirtilmiştir. İnsani ikamet izni almak için kanunda sayılan özel hallerden birinin varlığı gerekmektedir .
İnsani İkamet İzni için Gerekli Evraklar
1 . Pembe Dosya
2 . Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
3 . Dört (4) adet fotoğraf,
4 . Başvuru sebebi hakkında detaylı dilekçe
5 . Noter onaylı kira sözleşmesi
İnsani İkamet İzni Başvurusunda Avukatın Önemi
İnsani ikamet izni başvurusu yapmak isteyenler için avukatın önemi büyüktür. Avukat, başvuru sürecinde gerekli belgeleri hazırlamak, başvuru formunu doldurmak ve başvuru sonucunu takip etmek gibi konularda yardımcı olabilir. Avukat, ayrıca başvuru reddedilirse itiraz etmek veya dava açmak gibi haklarınızı korumak için de size rehberlik edebilir. Bu nedenle, insani ikamet izni başvurusu sürecinde avukatın desteğini almak önemlidir.